solo show – virovitica

         

DATE: 06/05/2017

My show presents works from the book “Katalog” (2016) at City Museum Virovitica. KATALOG is collection of short comix drawn through 15 years and it’s a part of exhibition tour inside the Komikaze/ Femicomix programme (Pula/ Croatia – Macerata/ Italy – Virovitica/ Croatia).

T-PORTAL/ ANDREJA ŽAPČIĆ (CRO): https://www.tportal.hr/kultura/clanak/autorski-strip-zivi-u-hrvatskoj-a-diktira-ga-potreba-za-crtanjem-20170309/print

ANAMARIJA KUČAN/ CURATOR (CRO): http://www.muzejvirovitica.hr/vijesti/893/

armanini je prepoznatljiva po art brut crtežu, likovnosti snažnog kontrasta, izražajnim teksturama i stiliziranim likovima koje stvara u tušu, kombiniranim tehnikama i kroz digitalnu grafiku. autorica subverzivno obrađuje društveno angažirane teme apsurdističkim humorom dok motive često reducira gotovo na razinu znaka. kratke strip forme gradi na emocijama interpretirajući sadržaje, stanja i teme svakodnevnog života različitim stilskim pristupima koje razvija razigranim, spontanim, ludičkim senzibilitetom.

ili, kako je možda i najsnažnije povodom izlaska ‘kataloga’ zapisao likovni kritičar marko golub: ‘stripovske table ivane armanini su kao neboderi i stambene zgrade u noći – u njima se sve događa zgusnuto i istovremeno, svaka sličica je prozor i u njemu je jedna priča, a svi prozori zajedno su još jedna velika priča, i sve je puno čudnih bića. ponekad na njima blješte i gase se svjetla i iznutra se čuje muzika: dum–dum–dum–dum–dum.’

ivana armanini, rođena je u zagrebu gdje je završila i akademiju likovnih umjetnosti. osniva i vodi komikaze (2002.), mrežu za proizvodnju, promociju i distribuciju autorskog stripa s fokusom na nezavisnu scenu kroz koju najviše objavljuje te izlaže na preko 200 izložbi, radionica i festivala. 2015. pokreće femicomix turneju (‘ženski strip’, predstavljen u 7 država) a 2016. femicomix ediciju koja predstavlja ženske autorice – pojedinačno, kroz seriju izložbi i katalogom. pripremila: anamarija kučan, kustosica likovnog odjela gradskog muzeja virovitica.