pop-up show mangelos – sibenik

         

DATE: 09/02/2018

45 meters long mangelos poster at sibenik + my longest speech on the opening ever.

>>> MOREABOUT MANGELOS

PRESS

https://www.culturenet.hr/default.aspx?id=80611

Animirani Šibenik 7

vrijeme: 09.02.2018. – 11.02.2018.mjesto: Šibenik
Program sedmog po redu Animiranog Šibenika započinje u petak, 9. veljače u 19 sati, u ex-Galeriji Matija otvorenjem izložbe ‘Mangelos Vol.1’ jedne od naših najpoznatijih strip-autorica Ivane Armanini, a nastavlja se radionicama tijekom vikenda… 

Autorica s preko 350 izložbi, 100 festivalskih gostovanja i četiri objavljena samostalna strip albuma, Ivana Armanini možda je najpoznatija kao osnivačica Komikaza, mreže za proizvodnju, promociju i distribuciju autorskog stripa s fokusom na nezavisnu scenu, koja oko sebe okuplja široku zajednicu likovnjaka. Armanini je završila Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, a njeno autorsko formiranje odvijalo se pod utjecajem američke underground crtačice Mary Fleener, fanzina Emila Jurcana te ljubljanskoga časopisa Stripburger.

U Šibeniku će predstaviti izložbenu verziju istoimenog albuma strip “Mangelos Vol. 1”, koji se bavi životom i djelom legendarnog konceptualnog umjetnika Dimitrija Bašičevića Mangelosa i izašao je u prosincu 2017. Strip je nastao po scenariju likovnog kritičara i kustosa Marka Goluba, a po narudžbi Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, gdje je do daljnjega dio stalnog postava muzejskih Zbirki u pokretu.

Mangelos (1921. – 1987.) bio je likovni kritičar, kustos, pjesnik i vizualni umjetnik te jedan od osnivača avangardne umjetničke grupe Gorgona, čija su djela uvrštena u zbirke muzeja kao što su londonski Tate i Museum of Modern Art (MoMA) u New Yorku, a ova posveta u stripu koju je dobio povodom 30. obljetnice smrti zasniva se na njegovim tekstovima i manifestima.

Osim izložbe, u ex-Galeriji Matija na tri će dana biti postavljena i prodajna stripoteka sa stripovima, posterima i bedževima, kao i projekcija zadnjeg, šesnaestog albuma Komikaza.

Također u Matiji, u subotu i nedjelju, odvit će se i nova radionica crtane i stop animacije za djecu ‘Planktoon’, pod vodstvom mladog i talentiranog animatora Martina Babića, a završit će prezentacijom radova.
Za radionicu animacije polaznici/e stari između 9 i 14 godina mogu se prijaviti na adresu radionica@supertoonfestival.com.

Tu je i radionica VJ-inga ‘Supervision’, koju će održati multimedijalna umjetnica Ive Milković. Polaznici/e stariji od 18 prijave trebaju poslati na supervision@supertoonfestival.com.

Animirani Šibenik nestalni je, ali cjelogodišnji program koji nudi izložbe stripa i ilustracije, radionice, koncerte, projekcije animiranih filmova i druge audiovizualne sadržaje i događanja, a provode ga organizatori međunarodnog festivala animacije Supertoon.

Sudjelovanje u svim programima je besplatno, a dodatne informacije, raspored događanja i  eventualne izmjene programa možete naći na službenom facebook eventu.
 
https://www.facebook.com/events/543382802703472/

(D.H.F., 08.02.2018)